Son Yazılar

Böbrek taşı nasıl düşürülür?

By VEKA MEDYA - 19 Ocak 2016 Salı No Comments
Önizleme
Böbrek kanallarında oluşan sert mineral kitlelerden oluşan böbrek taşı, düşürülmediği veya alınmadığı takdirde günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir.

Böbrek taşı nedir?
Böbrek taşı; böbrek kanalları içerisinde ve mineral içeriklerden oluşan sert kitlelere verilen isimdir.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman Akalın, engelleyici önlemlerin alınmaması ve hayat tarzında birtakım değişikliklerin yapılmaması durumunda, çevresel ve genetik faktörler nedeniyle böbrek taşlarının tekrar etme riskinin çok yüksek olduğu uyarısında bulunuyor.

Hayat tarzı değişikliği şart
Böbrek taşı oluşumunu önlemede hayat tarzı değişiklikleri son derece önemli bir rol oynuyor. Op. Dr. Akalın, “Hızlı beslenmekten uzak durmak, bol sıvı tüketmek ve egzersize ağırlık vermek gibi önlemler ‘önleyici değişiklikler’ olarak sayılabilir. Bunların yanında doktor kontrolünde gerçekleştirilecek bazı ilaç tedavileri de söz konusudur. Eşit aralıklı sağlık kontrolü ile erken tanı önem taşır.” diyor.

Lif içeren besinler tüketin
Yeni taş oluşumunu engellemede beslenme önemli bir rol oynuyor. Lif içeren besinler ve faydalı etkileri nedeniyle sebze, meyve tüketmek gerekiyor. Ancak okzalat bakımından zengin olan sebze ve meyvelerden (ıspanak, kakao, çay yaprakları, ceviz, buğday kepeği) sakınmak gerekiyor. Alınan kalsiyum miktarının, bu yönde önerilerde bulunmak için güçlü bir neden olmadıkça sınırlanması gerekiyor.

Böbrek taşı olanlara öneriler
Op. Dr. Akalın, böbrek taşı olan kişilere şunları yapmalarını öneriyor:

– Ani kilo kaybından kaçının.
– Bol su tüketmeli, özellikle yaz aylarında bu daha da önemlidir.
– Çay, kahve ve kola gibi içeceklere mümkün olduğunca kısıtlama getirmeli.
– Tuz tüketimini kısıtlamalı.
– Düzenli egzersiz veya yürüyüş yapmalı.
– Ani kilo kayıplarından kaçınmalı.
– Bol sıvı ve hareket taşın düşmesine yardımcı olur.

Böbrek taşı düşürmede taşın boyutu önemli
Böbrek taşı düşürmede taşın boyutunun önemli olduğunu belirten Akalın, “5 mm altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanalları genişletici ilaç tedavisi ile taş düşürmek mümkündür. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürmek mümkündür. 6mm üstündeki taşlar müdahale ile düşürülür. 4-6 mm arasındaki taşların bazılar kendiliğinden bazıları da müdahale ile düşer. 4 mm altındaki taşlar ise kendiliğinden düşer.”

Bitkisel tedavinin etkisi nedir?
Bazı bitkilerin böbrekleri çalıştırdığı için taşın düşürülmesinde etkili olduğu doğrudur. Tabi 4mm’nin altındaki taşlar için geçerli. Öneri ise; hastanın doktoruna danışmadan kendince bir tedaviye başlamaması yönünde. Her bitkinin herkese faydalı olacağı düşünülemez, aksine bazı durumlarda yan etkilerle beraber zararı bile dokunabilir.

Sıvı gereksinimin bir kısmı limonata olarak alınabilir
Araştırmalarda limon suyunun bazı taşların meydana gelmesini engellediği tespit edilmiştir. Limonatadaki sitrat böbrek taşına karşı etkili olabiliyor. Bu nedenle sıvı gereksiniminin bir bölümü limonata şeklinde alınabilir.

Böbrek taşına müdahalelerde olası riskler
Risksiz ameliyat diye bir şey yoktur. Açık ve kapalı böbrek taşı ameliyatlarının riskleri birbiri ile aynıdır. Kanama en sık rastlanan komplikasyondur. Yapılan çalışmalarda kan vermeyi gerektirecek kadar kanama olma ihtimali yüzde 1 ile yüzde 10 arasında bulunmuştur. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da enfeksiyon ihtimali vardır. Bu riski en aza indirmek için ameliyat öncesinde idrarda mikrop varlığını araştırmak ve ameliyat sırasında önleyici (profilaktik) antibiyotik başlamak gerekir. Çok nadir olarak bu ameliyat sırasında böbreğe giriş işlemi röntgen cihazı ile “kör” olarak yapıldığı için barsak ve çevre organ yaralanması görülebilir. Özellikle çok zayıf hastalarda bu risk daha fazladır.

Böbrek taşı tedavisinde son yenilikler
Hem tanı hem de tedavi yöntemlerinde yenilikler devam etmektedir. Bu konuda en büyük katkı tıbbi mühendislik gelişmelerinin tıbbi uygulamalara güvenidir. Örneğin E.S.W.L, PNL, URS gibi önceki bölümlerde anlattıklarımız son yılların yenilikleridir.

Etiket:

Yorum yapılmadı " Böbrek taşı nasıl düşürülür? "