Son Yazılar

Bacak ağrılarınız damar kaynaklı mı?

By VEKA MEDYA - 29 Eylül 2015 Salı No Comments
Önizleme
“Bacak ağrıları, ister atardamar ister toplardamarlara bağlı olsun, tanının tek seansta hızlı bir şekilde koyulmasının mümkün olduğu” belirtiliyor. 

Atardamarlara bağlı ağrılar ciddi ağrılara, kapanmayan yaralara, hatta bacak kaybına sebep olabilir. Toplardamar kaynaklı ağrılar basit varis hastalığına bağlı ise tedavi ile düzelebilir, iç varise bağlı ise başka problemlerin ortaya çıkması engellenebilir.

Bacak ağrıları travmaya bağlı veya travma dışında tıbbi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Bacak ağrıları, bacakta bulunan kemikler, eklemler, eklemleri stabilize eden ligamentler, kaslar, kasların kemiklere yapıştığı tendonlar, kan damarları (atardamar, toplardamar), sinirler, ciltte olan zedelenmelere, inflamasyonlara (romatolojik, enfesiyonlara veya diğer nedenlere) bağlı veya nadiren de olsa tümör kaynaklı olabilir. Ayrıca bel bölgesi rahatsızlıklarında ağrı bacağa yansıyabilir. Bazen bacağa gelen atardamarlarda kronik ve ani gelişen tıkanıklıklar bacak ağrılarına neden olabilir.

“Koroner kalp hastalığı olanların bacak damarlarında da ateroskleroza bağlı darlıklar olabilir.”

Bacakta; kalpten kanı getiren atardamarların daralma ya da tıkanması nedeniyle, genellikle hareketle artan, dinlenmekle azalan, ancak ileri dönemlerdeki daralma ve tıkanmalarda (ani gelişen embolik tıkanmalarda da olabilir) veya yara gelişmesi durumunda ciddi ağrı kesicilerle geçebilen, bacağın yetersiz kanlanması nedeniyle olan ağrı gelişir.

Bacakta kullanılan kanı kalbe geri götüren toplardamarlardaki sorunlara bağlı olan ağrılar ise; Derin Ven Trombozu (DVT) ve Tromboflebit (yüzeyel damarların iltihabı) halinde veya bacakta kanın göllenmesi nedeniyle olan ağrılar (basit varis veya iç varise bağlı) şeklindedir.

Ortopedik, Romatolojik, diğer sistemik hastalıklar veya bel ağrılarına bağlı ağrılar için birçok tetkik yapılması gerekebilir, tanının konulması masraflı ve zaman alabilir. Buna rağmen bacakta ister atardamar ister toplardamarlara bağlı olsun vasküler kökenli ağrıların tanısını koyabilmek Duplex Ultrason inceleme ile nispeten daha kolaydır.

Bacak damarlarına bağlı olan ağrıların ciddi sonuçları olabileceği için bacak ağrılarının damar kaynaklı olup olmadığına karar verebilmek büyük önem taşır.

Muayene sırasında yapılan Duplex Ultrason(damar ultrasonu) inceleme ile tek seansta ağrılarınızın damarlara bağlı olup olmadığına karar verilebilir.

Yorum yapılmadı " Bacak ağrılarınız damar kaynaklı mı? "