Son Yazılar

Uyuyamıyorum deme, vişne suyu ile uykunu düzenle

By VEKA MEDYA - 17 Ocak 2016 Pazar No Comments
Önizleme
Günümüzde en sık karşılaşılan sorunların başında “uyku düzensizliği” geliyor. Yoğun çalışma günleri, stres, düzensiz yaşam gibi nedenler uyku düzenimizi bozuyor, bu da kronik yorgunluğa neden oluyor. 

Uyku düzeninin sağlanmasında en önemli etken olarak karşımıza “melatonin” hormonu çıkıyor. Vücudumuzun günlük ritmini ve uyku düzenini sağlayan “melatonin,” beynimiz tarafından salgılanıyor olsa da yaşımız ilerledikçe başka kaynaklardan da “melatonin” alma ihtiyacımız artıyor. “Melatonin” içeren, gıda kaynaklarının başında ise vişne geliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar vişne yemenin ve suyunu içmenin, vücuttaki melatonin seviyesini yükseltmeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

Gıda Mühendisi, MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, bugüne kadar incelenen meyveler arasında vişnenin “melatonin” seviyesinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Vişnenin dünyadaki en büyük üreticilerden olmamıza rağmen değerinin yeterince anlaşılmadığına da…

Teksas Sağlık Bilimi Merkezi Üniversitesi’nden Prof. Russel Reiter, “melatonin” ve “melatonin”in insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çalışmaları olan, önde gelen bir bilim adamı olarak tanınıyor. Bu alanda 700’den fazla yayın hazırlayan ve 130’dan fazla doktora eğitimi vermiş olan Prof. Reiter, vişnenin “melatonin” içerdiği bilinen az sayıdaki besinden biri olmasının yanı sıra, içeriğindeki “melatonin” oranının, kanımızda bulundan fazla olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca Prof. Reiter ve çalışma arkadaşları, sadece bir avuç vişne yemenin dahi kandaki “melatonin” seviyesini arttırdığını, vücudun doğal uyku düzenini geliştirdiğini ve antioksidan etkileri ile başka sağlık faydaları sağladığını iddia ediyor.

Uyku düzenini geliştiriyor
Melatonin, beyindeki hipofiz bezinde salgılanan, vücudun günlük ritmini ve uyku düzenini geliştiren bir hormon (I) . Yapılan birçok araştırma “melatonin”in vasküler sistemi koruyucu, iltihap azaltıcı, ameliyat sonrası ortaya çıkan kan dolaşımı bozukluklarını gideren potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor (II). Vücuttaki “melatonin” hormonunun düşük düzeydeki artışının dahi olumlu sonuçlar doğurduğu iddia ediliyor. Ancak yaşlanma, melatonin salgısının azalmasına neden oluyor. Bu nedenle melatoninin doğal kaynaklardan alınması büyük önem taşıyor. “Melatonin” hapları reçetesiz olarak eczanelerde satılıyor olsa da uzmanlar “melatonin”in gıdalar yoluyla alınmasının daha etkili olduğunu vurguluyor.
Ebru Akdağ

Hak ettiği ilgiyi göremiyor
Ebru Akdağ, Prof. Reiter ile yaptığı görüşme sonucunda, vişnenin doğanın insanlara bir armağanı olduğunu düşündüğünü belirtiyor ve ekliyor: “Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar; vişne gibi süper meyvelerin, kardiyovasküler hastalıklara ve kansere karşı koruma potansiyelinden, diabet ve iltihaplanmalara koruma potansiyeline kadar birçok faydasını ortaya koyuyor. Diğer yararları arasında eklem iltihaplanması ve gut ağrılarının azaltılmasına olası etkileri, kolon kanserinin gelişimini engellemeye yardımcı olma potansiyeli de sayılıyor. Araştırmalar vişnenin şaşırtıcı faydalarını işaret etse de, bunlar yeterince ön plana çıkarılamadığı için vişne, gizli bir kahraman olarak kamuoyu ve tüketici nazarında hak ettiği ilgiyi göremiyor.”

Gıdalara ilaç muamelesi yapılmamalı
Akdağ ayrıca; sağlığa yararlı bütün gıdalarda olduğu gibi vişnenin de tedavi edici özelliği olmadığına işaret ediyor. Gıdalara ilaç muamelesi yapılmasının yanlış olduğunu belirten Ebru Akdağ; “Bilinçli beslenme, sağlıklı bir yaşama açılan kapının anahtarı. Önemli olan, kişilerin beslenmelerinde sağlığa faydası olduğu bilinen bu tarz gıdalara yer vermesi. Bir besin ne kadar sağlıklı olursa olsun tüketiminde aşırıya kaçılmamalı” şeklinde sözlerini tamamlıyor.

Yorum yapılmadı " Uyuyamıyorum deme, vişne suyu ile uykunu düzenle "